EL CUPLET PEDAGÒGIC

Un taller educatiu envers l’obra i vida de la compositora Càndida Pérez i Martínez arriba als instituts de secundària

La Plataforma per la reivindicació de la compositora Càndida Pérez, porta realitzant els darrers anys diferents iniciatives per donar a conèixer la vida i obra d’aquesta compositora. Conferències, exposicions, l’edició d’un disc i la col·laboració amb altres entitats són algunes de les activitats que han permès portar el nom de la Càndida al lloc que li pertoca, com a referent cultural de la història de la música catalana.

Una nova empenta fan des d’aquesta plataforma per a difondre entre els més joves la història de la compositora i el seu llegat, mitjançant un projecte pedagògic que vol acostar les noves generacions a la historia contemporània i al cuplet català . Sota el títol “El cuplet desconegut”, Elisa Planagumà i Rocío Romero engeguen aquest projecte educatiu i que ha estat elaborat juntament amb l’IES La Garrotxa amb un conveni de col·laboració i ha comptat amb el suport del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts.

“Mitjançant la vida i obra de la compositora Càndida Pérez, podem transmetre les circumstàncies socials, històriques i culturals de tota una època”, al·leguen les dues intèrprets, que també treballen en la docència musical des de fa anys, “volem donar a conèixer i fer estimar el nostre patrimoni musical, afavorint la creació i la recerca”. La Càndida va coincidir i treballar amb els agents culturals més importants de l’època, de les arts de la paraula, la música o el cinema i a més va ser amiga i mestre d’altres artistes que com ella, volien triomfar en el món de la cançó i l’espectacle. La seva vida, condicionada pels valors morals, els canvis industrials, l’arribada del cinema i la fotografia és un exemple brillant sobre les circumstàncies i canvis culturals que va protagonitzar l’arribada del catalanisme polític de principis del S.XX.

El projecte es divideix en una part teòrica que ha comptat amb la col·laboració de l’equip docent de batxillerat de l’Institut i una part pràctica on els alumnes poden viure i sentir els cuplets de la compositora. Tot barrejat amb vídeos i testimonis que acosten als recursos amb els que la cultura comptava fa cent anys.

Amb aquesta iniciativa, l’Elisa i la Rocío, deleguen la herència cultural del país a les noves generacions, tot, per no permetre, un cop més, que les cançons més populars i identificadores, es perdin en la boira del temps. .

180 alumnes descobriren el cuplet

El passat 29 de gener del 2010, l’Orfeó olotí es van emplenar de joves de secundària per formar part de l’audició de cuplets que la Elisa Planagumà i la Rocío Romero van oferir. Com a activitat dins del marc del dia de Sant Tomàs, l’IES Garrotxa va culminar d’aquesta manera, els estudis de la Catalunya contemporània fora de les aules. La desconeguda i sorprenent història de la compositora Càndida Pérez, va ubicar als estudiants a la primera meitat del segle XX. L’audició va comptar amb un repàs de la història contemporània de Catalunya, la visualització d’un vídeo sobre el projecte, i el concert, el qual, va estar amenitzat constantment per les anècdotes i comentaris entre cançó i cançó en mans de la Rocío. Tot plegat un concert divertit, ja que van explorar des de la part més sentimental fins a la més frívola, posant de manifest, la moderna apreciació del cuplet tot i tenir més de cent anys. El taller culminarà amb unes enquestes posteriors i una valoració personal de cada alumne, que serveixin com a treball de camp, per contrastar l’impacte i l’apreciació que aquests tipus d’activitats suposen entre els més joves.

Quant a Rocío Romero Grau

cantante, intérprete, pianista, compositora y arreglista.
Aquesta entrada s'ha publicat en memories de concerts, NOTÍCIES i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s