Breu història del cuplet

gramorosaDes del segle XVII van ser cèlebres en els escenaris espanyols els monòlegs cantats per dones.

Trobem en primer lloc “La jácara” i en el segle XVIII “la tonadilla”. Ambdues peces es van cantar tant dintre d’obres de més extensió com per separat i és aquí on vam trobar l’origen del cuplet. A la fi del segle XIX, per la influència dels espectacles francesos, es produeix una evolució de tonadillas tradicionals, i així neix el cuplet. Les primeres obres van anar de to picant, sicalíptic, si bé, ja en 1911, l’aparició en escena de La Goya, va provocar un canvi en aquest tipus d’obres, que es van tornar més decents, convertint-se llavors en un espectacle per a tots els públics, no com abans, durant el període 1893-1911, que es va denominar a aquest tipus de teatre “Gènere ínfim”- quan les representacions, eren, normalment, només per raquel-rosaa homes-.

 

Els gèneres ínfims, van passar a convertir-se en “Teatre de Varietats”.   Aquesta va ser l’època que va néixer Cándida Pérez (nascuda en 1893). Va coincidir amb la moda dels espectacles de varietats, com és la Revista.   Acabada la Guerra Civil, el nou ordre polític prohibirà el cuplet com espectacle, però aquest sabrà defensar-se de la crema i el tiroteig, amagat sota aquestes representacions de varietés al llarg de tot el franquisme. Avui dia moltes de les seves lletres han estat injustament oblidades, però algunes encara són recordades pels majors, que les consideran part de la seva lírica tradicional, i fins i tot pels més joves, que les van escoltar cantar a les àvies.

Tenint en compte la moral i els costums de llavors, es deia del cuplet que fregava el pornogràfic. Les composicions de Cándida Pérez tenen traçats indubtables de picardia. La ironia i el cinisme impregna molts dels seus versos en una època que ensenyar els “pololos” era un atreviment.

Una mostra de cuplet en veu de Pilar Alonso:

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s