Notícies

Nou repertori de la Càndida Pérez i Martínez per al 2012

Gràcies a les últimes investigacions envers la vida i obra de la compositora Càndida Pérez, ens alegra comunicar-vos que hem trobat set cançons inèdites que restaven oblidades en diferents punts de la geografia espanyola.  Aquesta trobada, és per nosaltres un fet insòlit, ja que semblava no quedar cap documentació més sobre la Càndida.

Amb l’ànim envigorit, comença una nova etapa, en la qual treballarem per reinterpretar i difondre les noves cançons, compartint la experiència amb el públic i els amants del cuplet i la música tradicional.  Un passet més per a la recuperació d’aquelles iniciatives culturals que van configurar i ressuscitar la identitat catalana mitjançant la paraula i la música.  L’adquisició d’aquests documents ajudarà també a contribuir en la conservació del patrimoni musical català, que ha estat sensible al pas del temps i afogat per la censura lingüística i ideològica que el va precedir.  Hem de tenir en compte, que la revitalització que va tenir la cultura popular catalana de principis de segle XX, va ser un moviment sense precedents, que va aconseguir la visibilització de la cultura pròpia en el món artístic i que es va estendre recolzant els moviments catalanistes de l’època, tot per assolir la identitat pròpia del poble català.  Malauradament són pocs els estudis i documents que queden d’aquella època i la investigació envers la Càndida Pérez, contribueix també al seu estudi.

La plataforma Càndida Pérez, amb la col·laboració de l’ajuntament d’Olot, treballarà els següents mesos per preparar, transcriure i assajar aquest material nou, tot per continuar amb el nostre compromís cultural i social.

Comparacions no tan odioses

Fa poc ha arribat a les meves mans una recopilació en Cd fabulosa de 25 cançons originals interpretades per la Pilar Alonso abans del 1925.  Aquest recull remasteritzat, és una mostra transparent i decisiva del que va ser el cuplet català de principis del Segle XX.
Com no podia ser d’un altre manera, hi trobem fins a cinc cançons de la compositora Càndida Pérez.  És la primera vegada, després de tants anys interpretant aquestes cançons que puc sentir, la manera i l’esperit que li posaven les antigues cançonetistes.  S’ha de comptar, que el so és revolucionat i la mecànica de l’època no és fidedigna a la veu original, però, tota aproximació és una llumeta per anar desmembrant els misteris de l’època.
Els temps canvien, els anys passen, les maneres també.  I em ve de gust fer una comparació centenària, de les que no són odioses, més bé la faig amb simpatia i pensant, que hi ha curiosos i curioses com jo, que li vingui de gust, sentir la mateixa cançó amb cent anys de diferència.

AQUÍ “PASQUA FLORIDA” interpretat per Pilar Alonso:
PASQUA FLORIDA 100 ANYS DESPRÉS interpretat per la Rocío Romero Grau:

 SOBRE EL DISC
El Cuplet Reviu amb la veu de Pilar Alonso.

L’associació per la Salvaguarda del Patrimoni Enregistrat (ASPE) edita un CD amb 25 temes enregistrats perla cantant de Maó abans de l’any 1925

      Va ser la reina del cuplet a la nit barcelonesa.  És la cantant que més discs va grabar als anys 20 del segle passat, més de 60 i quan encara es feia de manera mecànica, sense electricitat.  La seva veu va traspassar fronteres i la van gravar tant a Espanya com a França.  Era Pilar Alonso, una jove nascuda a Maó al 1897 que va triomfar al teatre El Dorado de Barcelona amb els seus cuplets en català.  Tot aquest tresor sonor reviu gràcies a l’edició d’un CD que recopila 25 dels seus temes més populars.
“Ella va segellar l’èxit del cuplet en català” afirma Mercè Rubió, una de les impulsores d’aquest treball mitjançant l’Associació (ASPE).  Aquesta entitat treballa des de fa anys per recuperar gravacions antigues i evitar que les veus més destacades del passat desapareguin.  “Pilar Alonso, cuplet català” és el tercer disc que editen.  En el recopilatori apareixen temes populars com “Les Caramelles” o “Marieta de l’Ull Viu”.
Aquets CD totalment remasteritzat per eliminar sorolls de fons es pot adquirir a la seu social de ASPE, (oficines de The Project), Avinguda Diagonal, 482, 2on, 2ª.  També a Antiguitats Anamorfosis, Baixada de Sta. Eulàlia, 4 de Barcelona.  El seu preu és de 10€ en concepte d’ajuda o subvenció.

 (Traduit del diari “Última hora Menorca” del 14 d’abril del 2010.  Signat per Jordi Ribera.)

+Info:
ASPE
PILAR ALONSO

Càndida Pérez i Martínez a la Viquipèdia

La història del cuplet català, s’amplia a la xarxa amb les diferents aportacions que fem des de la plataforma.  Recentment, una actualització a la Viquipèdia que podeu veure al següent enllaç:

http://ca.wikipedia.org/wiki/C%C3%A0ndida_P%C3%A9rez_i_Mart%C3%ADnez

Càndida a la Enciclopèdia Catalana

La Plataforma ha aportat els seus coneixements sobre la compositora Càndida Pérez, per actualitzar la seva biografia i obra a la Enciclopèdia Catalana on-line.  La seva presència a Internet creix poc a poc, amb l’ànim de que la seva recerca sigui fàcil i directa per tots aquells interessats en conèixer millor la història musical catalana.  Anirem ampliant aquesta informació en altres portals, per facilitar la seva presència en la recerca cultural catalana.

Visiteu la enciclopèdia

PROGRAMA “DIVENDRES” DE TV3, ENTREVISTA EN DIRECTE (18/10/2010)

Des de Besalú, recordem la figura de Cándida Pérez i el cuplet català amb Rocío Romero i Elisa Planagumà.

LES MANS VAN CANTAR

Així va quedar demostrat aquest diumenge, 17 d’octubre al concert que va tenir lloc dintre les activitats de la Fira de Sant Lluc d’Olot. Les cadires van quedar plenes d’un públic gens habitual als concerts. Vingudes de lluny i de prop, van assistir a l’experiència, un bon nombre de persones amb discapacitat auditiva, que a causa de la seva sordesa, no han pogut mai saber de què parlen les cançons. Ni coneixen, aquelles tonades tan populars, com el “Noi de la mare” o “La Marieta de l’ull viu”, tant significatives i memorables.

La intèrpret de signes Anna Maria Martin (Multisignes), va acompanyar acompasadament i amb sentiment, la lletra cantada, expressant les històries que expliquen els cuplets. Amb cadència i sensibilitat, les seves mans, no només comunicaven les paraules, també l’emoció i el sentiment. Tot plegat, un exercici d’interpretació que no va deixar indiferent ningú.

Un moment molt especial va ser quan des de l’escenari es va ensenyar al públic la tonada de la Marieta de l’ull viu amb signes. Tothom va participar amb simpatia i entrega, acostant dos mons molt diferents per uns instants.

L’última interpretació, va ser una experiència per mi molt especial també, ja que per primera vegada, vaig cantar alhora que interpretava amb signes la cançó i vull agrair a totes aquelles persones que em van felicitar (m’ho vaig assajar de valent).

Agraïm a tots els assistents la seva participació i també l’entusiasme del col·lectiu sord que ens van entregar tota la seva atenció i estima.

El col·lectiu sord treballa de valent per facilitar la integració de moltes persones, donant recursos i aprenentatge als discapacitats i els familiars que els envolten. Són moltes les causes que han d’assolir i els projectes a engegar i complir. Després de parlar amb ells, em vaig adonar que les seves prioritats, són tan urgents, que malauradament, la cultura queda en un segon pla, ja que han d’atendre, per exemple, immigrants nou vinguts, nens i nenes que necessiten de manera urgent un aprenentatge de la llengua per a la seva integració. És per això que em van fer arribar, que assistir a un concert és una cosa molt poc habitual, ja que falten recursos per cobrir la cultura accessible, i que els hi agradaria que hi haguessin més col·laboracions i diners per que fos una activitat habitual i no extraordinària, com va ser el cas.

Des d’aquí, ens comprometem a oferir el nostre concert sempre amb aquest valor afegit d’interpretació de signes per a sords a tots els nostres programadors i col·laborar, de la millor manera possible a conscienciar a tothom d’aquesta realitat.

EL CUPLET DIGITAL

El disc Càndida Memòria ja ronda per la xarxa.

Els nous canals de venda que ofereix Internet, amplia les possibilitats per a que milers d’usuaris puguin gaudir i descobrir  la música.  El disc Càndida Memòria ja ronda digitalment, i el pots sentir s Spotify i  Itunes, i descarregar-lo al teu ordinador en format Mp3 d’alta qualitat.

Per tots aquells aliats amb les noves tecnologies!

EL CUPLET PEDAGÒGIC

Un taller educatiu envers l’obra i vida de la compositora Càndida Pérez i Martínez arriba als instituts de secundària.

La Plataforma per la reivindicació de la compositora Càndida Pérez, porta realitzant els darrers anys diferents iniciatives per donar a conèixer la vida i obra d’aquesta compositora. Conferències, exposicions, l’edició d’un disc i la col·laboració amb altres entitats són algunes de les activitats que han permès portar el nom de la Càndida al lloc que li pertoca, com a referent cultural de la història de la música catalana.

Una nova empenta fan des d’aquesta plataforma per a difondre entre els més joves la història de la compositora i el seu llegat, mitjançant un projecte pedagògic que vol acostar les noves generacions a la historia contemporània i al cuplet català . Sota el títol “El cuplet desconegut”, Elisa Planagumà i Rocío Romero engeguen aquest projecte educatiu i que ha estat elaborat juntament amb l’IES La Garrotxa amb un conveni de col·laboració i ha comptat amb el suport del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts.

“Mitjançant la vida i obra de la compositora Càndida Pérez, podem transmetre les circumstàncies socials, històriques i culturals de tota una època”, al·leguen les dues intèrprets, que també treballen en la docència musical des de fa anys, “volem donar a conèixer i fer estimar el nostre patrimoni musical, afavorint la creació i la recerca”. La Càndida va coincidir i treballar amb els agents culturals més importants de l’època, de les arts de la paraula, la música o el cinema i a més va ser amiga i mestre d’altres artistes que com ella, volien triomfar en el món de la cançó i l’espectacle. La seva vida, condicionada pels valors morals, els canvis industrials, l’arribada del cinema i la fotografia és un exemple brillant sobre les circumstàncies i canvis culturals que va protagonitzar l’arribada del catalanisme polític de principis del S.XX.

El projecte es divideix en una part teòrica que ha comptat amb la col·laboració de l’equip docent de batxillerat de l’Institut i una part pràctica on els alumnes poden viure i sentir els cuplets de la compositora. Tot barrejat amb vídeos i testimonis que acosten als recursos amb els que la cultura comptava fa cent anys.

Amb aquesta iniciativa, l’Elisa i la Rocío, deleguen la herència cultural del país a les noves generacions, tot, per no permetre, un cop més, que les cançons més populars i identificadores, es perdin en la boira del temps. .

180 alumnes descobriren el cuplet

El passat 29 de gener del 2010, l’Orfeó olotí es van emplenar de joves de secundària per formar part de l’audició de cuplets que la Elisa Planagumà i la Rocío Romero van oferir. Com a activitat dins del marc del dia de Sant Tomàs, l’IES Garrotxa va culminar d’aquesta manera, els estudis de la Catalunya contemporània fora de les aules. La desconeguda i sorprenent història de la compositora Càndida Pérez, va ubicar als estudiants a la primera meitat del segle XX. L’audició va comptar amb un repàs de la història contemporània de Catalunya, la visualització d’un vídeo sobre el projecte, i el concert, el qual, va estar amenitzat constantment per les anècdotes i comentaris entre cançó i cançó en mans de la Rocío. Tot plegat un concert divertit, ja que van explorar des de la part més sentimental fins a la més frívola, posant de manifest, la moderna apreciació del cuplet tot i tenir més de cent anys. El taller culminarà amb unes enquestes posteriors i una valoració personal de cada alumne, que serveixin com a treball de camp, per contrastar l’impacte i l’apreciació que aquests tipus d’activitats suposen entre els més joves.

El disc “Càndida Memòria” arriba a Barcelona (7-12-09)

El 6 de desembre, vam cel·lebrar que la FNAC de l’Illa Diagonal, ja comptava amb uns quants centenars de còpies del Disc Càndida Memòria.  I no ho podíem fer d’un altre manera que amb un concert íntim al forum que acull aquest centre comercial.

La distribuidora Discmedi, ha acollit aquest projecte al seu catàleg i ara qualsevol barceloní pot adquirir a la botiga aquest treball musical.  Tot just, aquesta proposta entra dins l’engranatge de la industria i la comercialització, i la seva presentació va comptar amb curiosos i altres persones que es van acostar.  Entre ells, una visita molt especial, la neta d’en Rossend Llurba, lletrista habitual de la Càndida Pérez.  Totes dues van coincidir que manca a les llibreries un bon llibre sobre els literats i músics propis de la primera treintena del segle XX.  Amb ànim de retrobar-nos i continuar amb la recerca, vam poder compartir uns instants de màgia i records sota la austeritat d’una veu i un piano.

ENS VEIEM A LA FNAC DE L’ILLA DIAGONAL

El 6 de desembre al Fórum de la FNAC de l’Illa Diagonal Elisa Planagumà i Rocío Romero oferiran un petit concert acústic del repertori de la Càndida Pérez.  Amb motiu de presentar i promocionar aquest recull de cuplets que ja podeu adquirir a les estanteries de la FNAC.

CÀNDIDA MEMÒRIA AL PROGRAMA NYDIA (canal 33)

nydia

El concert que es va portar a terme al Teatre Principal d’Olot va acollir la grata visita de Jordi Lara i el seu equip del programa Nydia (canal 33). Ara podem confirmar que el dissabte 7 de novembre a les 21.00 h sortirà un reportatge sobre el concert que barrejarà entrevistes amb música. Us convidem a aprofitar aquesta oportunitat per compartir amb vosaltres una nit tan especial.

EL PROGRAMA TELEVISIU “NYDIA” DEL CANAL 33 COBRIRÀ EL CONCERT “CÀNDIDA MEMÒRIA” AL TEATRE PRINCIPAL D’OLOT. 23/10/2009

BANNERNYDIA

El programa televisiu NYDIA és una mirada oberta i transversal a la música i dansa catalanes, des de l’arrel fins als llenguatges més contemporanis.  Té una llarga i reconeguda trajectòria en la producció de reportatges i documentals sobre creadros històrics i actuals de la música i la dansa.  Un estil serè, rigorós i amè de pensar la televisió cultural.
La seva emissió són els dissabtes a les 21.00 h.
http://www.tv3.cat/nydia

PRESENTACIÓ ESPERADA DEL DISC CÀNDIDA MEMÒRIA AL TEATRE PRINCIPAL D’OLOT 15/10/2009

imgflyerJa són a la venda les entrades per veure la presentació oficial del disc Càndida Memòria a la ciutat d’Olot, lloc natal de la compositora Càndida Pérez i seu de la elaboració del projecte.  L’espera de la reobertura del Teatre Principal no ha estat en va, i l’anhel de organitzadors, intèrprets i públic es convertirà en realitat el 31 d’octubre, dissabte.

El concert serà interpretat per tota la formació al complert: Rocío Romero a la veu, Elisa Planagumà a la flauta travesera i al piano, Oriol Roca al contrabaix, Antonio Mateu a l’acordió, Albert Dondarza al violí i Paco Perea a la guitarra espanyola.  Una proposta que la ciutat d’Olot encara no coneix en tot el seu esplendor.  Per això la posada de llarg amb tot el repertori dins del marc bell del Teatre.

Des del primer moment les artistes i l’ajuntament d’Olot van tenir clar que el lloc ideal per a la presentació del disc havia de ser el teatre, malgrat l’espera.  Tot aquest temps ha servit per exportar el concert a altres províncies, ser presentat a la televisió, inaugurar els jardins de la Càndida Pérez a Barcelona, fer conferències i exposicions per donar a conéixer a aquesta compositora.  La guinda final (que no deixa de ser un principi per la proposta) es la presentació de la formació i acostar en directe, les cançons tal i com estan interpretades al disc.

Podeu adquirir les entrades a www.telentrada.com o bé a la taquilla del teatre.  No us quedeu sense!

portadafolletoteatreolot

LA CIUTAT D’OLOT JA POT GAUDIR D’UN TEATRE PRINCIPAL A L’ALTURA DE LA MILLOR CULTURA

(03-09-2009)

Després d’uns quants mesos amb la platea del teatre principal tancada al públic (no així les escales que han estat protagonistes d’ingenioses propostes), finalment, va ser re-inaugurat aquest excel·lent edifici en unes condicions magnífiques per acollir la millor cultura. Aquest acte no es podia fer de qualsevol manera, per això, sota la direcció d’en Pep Fargues, molts artistes van participar d’un recorregut molt especial per les noves instal·lacions, mostrant als convidats de l’esdeveniment els canvis substancials de les obres. La romàntica meravella, el misteri insòlit i les peculiaritats màgiques del món de les arts escèniques van participar també del protagonisme de l’acte, compartit amb la presència dels representants més significatius dels poders polítics, com ara el conseller de cultura J. Manell Tresserras, l’alcalde d’Olot Lluís Sacrest, el president de la Diputació de Girona Enric Vilert i el subdelegat del govern espanyol a Girona, Francesc Francisco-Busquets.

Feia temps que les condicions tècniques del Tetre Principal d’Olot eren del tot insuficients per oferir una programació desitjada. També eren evidents les carències de seguretat per al personal de treball i les carències de camerinos i necessitats bàsiques per als artistes. La reforma del Teatre Principal s’ha centrat en aquestes millores, posant solucions als greus problemes que patien. El públic no veurà aquests canvis imprescindibles des de la platea, per això, l’Ajuntament d’Olot convidarà a la gent a vuere les entranyes del teatre en unes jornades de portes obertes durant les Festes del Tura.

Com a participant de l’acte i com a amant de la cultura i com responsable que em sento per dignificar i millorar la situació del músic, sento al meu interior una satisfacció gran davant d’aquest avanç cultural. I un gran orgull poder actuar en aquest teatre el 31 d’octubre d’enguany presentant el projecte de Càndida Memòria als olotins, veins generacionals de la compositora Càndida Pérez.

Siguem conscients que la inversió feta al teatre repercutirà a la nostre societat durant molts i molts anys, humanitzant i sensibilitzant les generacions futures, gràcies a la saviesa de la cultura, i l’oportunitat de tenir-la a prop de nosaltres.

El-Punt-3set09

face 3

face 2

face1

diari-girona-3-9-09

————————————————————————-

INAUGURACIÓ DE L’ILLA CULTURAL “CÀNDIDA PÉREZ” (01-06-2009)

45cAquest esdeveniment culminarà les diverses iniciatives que l’Escola Ferran Sunyer, professors i alumnat han portat a terme durant tota la setmana envers la figura de la compositora.  Tot per donar llum al treball que la creadora va fer en vida i recuperar un legat musical imprescindible per a la nostre cultura.  L’acte tindrà lloc al Carrer Borrell, (entre Parlament i Manso) a les 10.00 a.m.  La Rocío Romero i l’Elisa Planagumà participaran oferint diverses peces abans del discurs de les autoritats, ja que es compta amb la presència de l’alcalde de Barcelona i l’alcalde d’Olot.  Els nens de l’escola oferiran sardanes, balls de bastons i cantada de la coral i tots junts cantaran “la Marieta de l’ull viu”.
Un acte que sens dubte, acostarà de manera popular i participativa l’obra de la Càndida Pérez a grans i petits.

Deixem l’escrit elaborat pel CEIP Ferran Sunyer sobre les motivacions i objectius de la seva proposta:

UN PROJECTE D’ESCOLA
Com s’ha treballat
Aquest projecte té l’origen a finals del curs passat (2007-2008) quan des del districte ens proposaren iniciar un procés participatiu per a donar nom al centre de l’illa de la biblioteca de Sant Antoni (Joan Oliver).L’oferiment ens va entusiasmar i ràpidament férem la difusió del projecte amb una doble finalitat:-Aconseguir que tota la comunitat educativa conegués el projecte i s’hi involucrés.
– Que es fessin propostes de personatges candidates a donar noma l’esmentat espai.  Diem candidates perquè hi havia tres condicions, que fos dona, que portés més de 5 anys morta i que tingués una certa relació amb el barri.
Tota la comunitat educativa s’abocà a proposar noms, alguns es descartaren perquè no reunien les condicions establertes i altres perquè van quedar avantatjats per la figura de la Càndida Pérez, una gran compositora que introduí el cuplet en català.  Tot i que la seva obra musical va ser molt fructífera i exitosa, destaquem, entre d’altres, les cançons “La fornera de la Ronda”, “La Marieta de l’ull viu” o “Les caramelles”.
Un cop decidit i aprovat per tots els estamens corresponents que aquest seria el nom que es posaria a l’illa, els nens i les nenes dels diferents cicles de l’escola van iniciar el treball mitjançant projectes.  Aquesta és una metodoliga de treball que fa que l’alumnat tingui un gran protagonisme ja que, a més de l’enriquiment a nivell d’aprenentages, llur participació és molt activa en el procés del disseny del projecte.
La resta de la comunitat educativa es va implicar molt, l’AMPA desenvolupà tant actuacions pròpies com activitats de suport a les tasques pròpiament escolars.
Ha estat un procés conduït per l’escola que ha involucrat a diferents entitats del Barri: biblioteca, Associació de Veïnes i Veïns, Espai de la Gent gran de Sant Antoni…
El nostre agraïment a tothom.  Junts fem possible aquesta escola que volem, oberta al seu entorn més proper, participativa, activa i compromesa.
CEIP Ferran Sunyer
Ja podeu veure la memòria del concert  aquí

———————————————————————————–

“CÀNDIDA MEMÒRIA”, en formació de trio, actuarà en directe al programa “Ànima”, del canal 33 (01-06-09)

logo_animaRocío Romero Grau a la veu, Elisa Planagumà al piano i Oriol Roca al contrabaix, tocaran en directe una cançó del repertori de la compositora Càndida Pérez al programa Ànima.  Aquesta proposta cultural que el canal33 va endegar no fa gaire, s’ha convertit en un punt de referència de difusió dels diversos projectes que es fan a l’àmbit català i internacional.  Un aparador regular i continuat que ha resolt una mancança cultural a la televisió i que serveix de plataforma per a informar sobre qualsevol disciplina artística.

L’emissió tindrà lloc el dimarts, 2 de juny a partir de les 22.50 h.

Ja podeu veure la memòria del concert aquí

—————————————————————————————-

Josep Mª Canals i Ferrarons, rep el premi Ales A La Cultura de l’institut de Cultura d’Olot. (23-05-09)

jmcanals

Aquest reconeixement distingeix aquelles persones o col·lectius que han deixat una empremta particular i notable dins del món cultural de la ciutat.   La polifacètica activitat que Josep Mª Canals ha mostrat al llarg de tota la seva vida, no ha passat inadvertida aquest any i dissabte 23 de maig del 2009, li va ser atorgada aquesta distinció.   Si bé en aquest blog a Josep Mª li coneixem per la seva dedicació a la biografia i difusió de la compositora Càndida Pérez, a la petita gala que li va rendir homenatge, faltava temps per enumerar les nombroses accions culturals a les quals en Josep ha participat.  Bé com a consumidor o públic cultural, bé com a productor, maquillador, relator, escriptor, cineasta, col·leccionista, generador de diferents associacions i propulsor de diferents projectes en el quals cap disciplina li ha quedat al tinter: cine, art, poesia, literatura, música, sarsuela, teatre…

Tota una vida dedicada a la cultura, un fanàtic de la bellesa i la saviesa.  Un culturitzador al seu entorn i un company per a molts de viatges i aventures artístiques.

L’acte va començar amb unes paraules de la regidora de cultura Anna Torrent, que a més de presentar la figura d’en Josep Mª va dedicar unes frases al recent congrés d’economia i cultura que s’ha celebrat a la cambra de Comerç de Barcelona.  Un discurs encertat, per recordar-nos a tots, que la cultura comença a tenir un altre percepció dins del món econòmic, i que aquesta atenció pot afavorir aquest sector castigat en molts sentits a la nostre societat i consideracions administratives.

Desprès de rebre l’agulla de mans de l’alcalde Lluís Sacrest, i d’escoltar abundants elogis a la petita gala, Josep Mª, al seu torn d’agraïment, va simplificar el seu discurs en noms.  Noms d’altres persones, començant per aquelles que s’han quedat en el camí, i d’altres que també han impulsat i impulsen la creació, difusió, producció i consum de la cultura, incloent-hi els més joves i els més vells.

Una sincera felicitació Josep,  i com bé es va dir a l’acte: que aquestes ales t’ajudin a reprendre nous vols, que encara, queden moltes coses per fer.

————————————————————————————–

Exposició Càndida Pérez

Els alumnes de l’escola Ferran Sunyer han preparat una exposició sobre la Càndida Pérez que es podrà veure a la biblioteca Sant Antoni – Joan Oliver.  A la sala d’actes es projectarà un documental sobre ella.  Aquesta iniciativa romandrà del 27 de maig al 3 de juny i acabarà amb la inauguració de la Illa cultural que portarà el nom de la Càndida Pérez i que està ubicada al carrer Borrell.  A l’illa trobarem una biblioteca, una sala d’exposicions, un casal per a la gent gran i el CEIP Ferran Sunyer.

cartell-exposició-bibliotec

———————————————————————————–

La biblioteca Sant Antoni-Joan Oliver acull una xerrada sobre la Càndida Pérez a càrrec d’en Josep Mª Canals.

El CEIP Ferran Sunyer i la Xarxa de Biblioteques de Barcelona, han programat per al dia 12 de maig a les 19.00 h una xerrada a càrrec d’en Josep Mª Canals biògraf  de la compositora Càndida Pérez.  Aquesta activitat pretén acostar al públic general a la vida i obra de la mare del cuplet.  D’aquesta manera, la iniciativa del CEIP Ferran Sunyer complementa les diferents activitats per rememorar la compositora, entre les quals es posarà el seu nom a una illa cultural.

candida_xerrada

_____________________________________________________________________________________

La cantant Rocío Romero i l’Elisa Planagumà, regalaran el dia de Sant Jordi una rosa natural i un fermall de porcellana per cada disc venut.

Aquesta iniciativa pretèn acostar al públic a la nova producció musical “Càndida Memòria” i alhora proporcionar un regal doble a la gent que compra el disc.  Una rosa natural de tall llarg i un fermall artesanal de porcellana en forma de rosa, són els obsequis que adquirirà el comprador del disc.

Podreu trobar-ho el dia 23 d’abril al firal d’Olot durant tot el dia.

sant-jordi

—————————————————————————————–

“CÀNDIDA MEMÒRIA” INAUGURARÀ LA X FIRA DE MÚSICA AL CARRER DE VILA-SECA (TARRAGONA)

(13 d’abril del 2009)

vilasecaEl concert “Càndida Memòria” ha estat escollit per inaugurar la X Fira de Música al Carrer de Vila Seca el dia 1 de maig del 2009 a l’Auditori Carreras a les 20.00 h.

Ja s’ha arribat a la desena edició amb gran maduresa, un esdeveniment que aposta per a la creació i innovació i que s’ha convertit en un referent dins del món professional de la música, contarà amb 45 actuacions gratuites durant 3 dies.

Així doncs la Fira de Vila-seca es converteix en un punt ineludible per descobrir emergències, recolzar propostes innovadores, presentar nous productes per abastir el mercat musical del nostre territori, facilitar les connexions entre la oferta i la demanda, enriquir els intercanvis i visualitzar noves oportunitats.
Aquesta 10a edició, amb una programació innovadora emergent i amb unes jornades tècniques per a professionals realment especials, la Fira manté el seu esperit de sempre: associar harmònicament el mercat de música més fresc de Catalunya amb l’estímul del públic àvid de descobrir i gaudir de la música en els seu estat més pur.
La Fira també segueix invertint en la seva vessant digital, afegint-hi nous serveis i continguts, a part d’impulsar la seva televisió online millorada, un dels grans èxits de la passada edició.

+ Info: http://www.firacarrer.cat

YA ESTÀ DISPONIBLE LA MEMÒRIA DEL CONCERT AQUÍ

PODEU VEURE ELS RETALLS DE PREMSA AQUÍ

PODEU VEURE ELS  VÍDEOS AQUÍ

————————————————————————————————————————————————-

Diari de Girona.cat.  Notícies Cultura.  13 d’abril del 2009

Les caramelles opten a convertir-se en un dels tresors culturals de Catalunya

BARCELONA | EUROPA PRESS/ACN/DDG
Les caramelles, un tipus de cançó popular que es canta a la Pasqua o Pasqua Florida, es van convertir ahir en candidates a ser un dels deu tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra, d’acord amb la iniciativa impulsada per l’organització Capital Cultural catalana.
Entre la vintena de propostes, es troben el patrimoni literari català, la sardana, la foguera de Sant Joan i la diada de Sant Jordi. L’organització pretén promoure “el ric patrimoni cultural immaterial català i andorrà”, segons informava ahir en un comunicat.
Les últimes ciutats triades Capitals Culturals han estat Figueres (2009), Badalona (2010) i Escaldes-Engordany (2011). A les campanyes ja realitzades es van triar, entre altres coses, les set meravelles del patrimoni cultural material de Barcelona -la Sagrada Família, l’església de Santa Maria del Mar, el Palau de la Música Catalana, la casa Milà, el Liceu, la casa Batlló i la torre Agbar.
Precisament ahir, el municipi de Súria va celebrar, un any més, la seva tradicional cantada de caramelles. Vuit colles cantaires van recórrer places i carrers, en una edició que es va convertir en la més participativa i nombrosa de Catalunya, amb la presència de 500 caramellaires.
Les caramelles d’enguany, però, van estar protagonitzades per la intensa pluja que va caure arreu de Catalunya i que, en conseqüència, va “deslluir” una mica l’acte, segons la regidora de Cultura del municipi, Encarna Mata. Això, però, no va impedir celebrar aquesta tradició de diumenge de Pasqua i amb més de 400 anys d’història. La crisi econòmica que es viu arreu del món va esdevenir el tema protagonista de la major part de cançons.

————————————————————————————————————————————————-

PRESENTACIÓ DEL DISC “CÀNDIDA MEMÒRIA” A LA PREMSA GIRONINArpcandidaweb (30-03-09)

Can Trinxeria va ser el lloc escollit per presentar a la premsa gironina el disc Càndida Memòria. La cantant Rocío Romero Grau i la pianista Elisa Planagumà van exposar aquest projecte als presents i van remarcar la importància de poder portar més enllà de les comarques gironines el concert que està programat per a inaugurar la Fira de Música al Carrer de Vila-Seca el dia 1 de maig del 2009. També va ser present en Josep Mª Canals i Ferrarons, biògraf i estudiós de la compositora Càndida Pérez que va explicar cronològicament la vida d’aquesta dona.

Per finalitzar la roda la Rocío i l’Elisa van interpretar “El noi de la mare”, una de les cançons més antigues de la compositora, de la qual es conserva un enregistrament de la primera dècada del segle XX, en veu de la cantant Pilar Alonso. Amb motiu d’agraïment i difusió es van repartir Cd’s entre els assistents.

JA PODEU TROBAR ELS RETALLS DE PREMSA AQUÍ

————————————————————————————————————————————————–

UN CARRER BARCELONÍ DURÀ EL NOM DE LA COMPOSITORA CÀNDIDA PÉREZ – 16/03/2009

La compositora olotina Càndida Pérez donarà nom a l’interior d’una illa cultural de Barcelona, situada al carrer Borrell, al districte de l’Eixample.  En aquest espai hi ha una biblioteca, una sala d’exposicions, un casal per a la gent gran i el CEIP Ferran Sunyer, que ha estat l’impulsor d’aquesta proposta.

El músic i professor de la UB Jordi Quintana, i el filòleg Ignasi Badia, tots dos vinculats a l’AMIPA d’aquest centre escolar, es van interessar per la figura de la Càndida Pérez mentre realitzaven dos estudis independents sobre música popular als Països Catalans.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s