Plataforma Càndida

RECOLLIDA DE SIGNATURES PER DONAR EL NOM DE CÀNDIDA PÉREZ A UNS JARDINS

Considerant que la compositora Càndida Pérez i Martínez (1893-1986)

… com a olotina,
… com a iniciadora i única compositora del cuplet català i creadora del subgènere sentimental.
… com a docent de les principals figures de la cançó popular,
… com a excel·lent intèrpret de la cançó,
… com a primera exportadora de la llengua catalana a Europa i Sudamèrica,
… com a creadora dels cuplets més importants dels repertoris de les cançonetistes més significatives.
… com a inspiradora de les primeres pel·lícules rodades en llengua catalana, mitjançant les seves cançons.
… com a figura cultural internacional de la nostra ciutat
… i considerant també la manca de reconeixement en l’atorgament de noms de carrers i places a les dones en general,

la Plataforma per la compositora Càndida Pérez reivindica que la plaça -actualment en construcció- darrera del teatre (entre Passeig de Blay i carrer Sant Ferriol), esdevingui
PASSATGE I JARDINS DE CÀNDIDA PÉREZ
i per això, emprenem una recollida de signatures, amb aquesta finalitat.

Gràcies per la vostra col·laboració.
La privacitat de les dades està garantida per la Llei Orgànica 15/1999 del 13 de desembre de Protecció de Dades de Caràcter Personal (LOPD).
———————————————————————————————

LA PLATAFORMA

La Plataforma per la Reivindicació de la personalitat de la compositora Càndida Pérez neix a finals de 1990 per iniciativa de Josep M. Canals, activista cultural i biògraf de la compositora i intèrpret de cuplets olotina Càndida Pérez i Martínez, per difondre la seva coneixença, reivindicar la seva personalitat i recuperar tot el material musical d’ella possible.

La plataforma és present també al Facebook:

Perfil Càndida Pérez
Grup d’Amics de Càndida Pérez

———————————————————————————–

VARIS PREMSA (clickeu sobre l’imatge per agrandar)

Algunes accions portades a terme per la Plataforma:
.-  Es van publicar varis articles en la premsa local.
.-  Es procedí a fer conferències i xerrades en tots els centres de gent gran d’Olot.
.-  Signat per Josep M Canals, aparegué un reportatge biogràfic de Càndida Pérez –el més complert fins el moment-  a la revista cultural “a 440 sobre el nivell del mar”, el novembre de 2000.
.-  El desembre de 2000 la Plataforma demana al Consistori olotí que se li dediqui un carrer a la ciutat.
.-  A l’octubre de 2002 es fan xerrades sobre la trajectòria artística i personal de la compositora a distints centres locals.
.-  El gener de 2003 es torna a insistir en la reivindicació de la Pérez, mitjançant el Diari de Girona, demanant un carrer per a ella.
.-  S’editen dos punts de llibre dedicats a Càndida Pérez, per l’Editora “Punts Costa”.
.- Plataforma aconsegueix que es realitzi, pels equips de Olot TV, un magnífic reportatge de Càndida Pérez de 45’ de durada, que a part de ser exhibit vàries vegades a Olot, s’aconsegueix que Barcelona TV el passi en dues ocasions.
.-  En 27 de març de 2004 els “Amics de les Lletres Garrotxines” dediquen el Recital de Primavera a Càndida Pérez i es presenta un concert de vàries cançons seves, interpretades per la cantant Maria Margalef.
.-  A primer de juny de 2004 es demana a l’Ajuntament olotí que es col·loqui una placa de marbre a la casa on visqué i morí Càndida Pérez, així com una estàtua o símbol de la compositora a la via pública. La placa és col·locada a primers de setembre.
.-  Per l’agost de 2004 apareix un extens reportatge a la revista PRESÈNCIA signat per l’escriptora olotina Carme Ramilo, amb dades i fotografies procedents dels arxius de la Plataforma Càndida Pérez.
.-  El 14 de novembre de 2004 s’estrena al Teatre Principal d’Olot, l’espectacle musical LA CUPLETISTA, coproducció de l’Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot  i Produccions COLOR-SÈPIA, de Barcelona, amb repertori de cuplets catalans de Càndida Pérez la majoria inèdits. Aquest espectacle va estar una temporada en la cartellera del teatre barceloní “Artenbrut”, seguint una gira per les principals places de Catalunya.
.-  Es van recollint partitures i material informatiu de la compositora.
.-  Es proposa a la cantant i actriu Rocío Romero i a la pianista Elisa Planagumà que emprenguin l’estudi de la música de Càndida per a concerts de promoció i accepten.
.- Els concerts –de cuplets en català- de la compositora es posen en marxa i es multipliquen per les comarques gironines.
.-  El 30 d’abril de 2006 la Plataforma organitza un magne homenatge amb connivència amb l’Ajuntament olotí, amb parlaments sobre la Pérez i concert de tot el repertori d’ella, a càrrec de Romero i Planagumà.
.-  El juny de 2008 es ret homenatge a Càndida Pérez a dins l’acte de proclamació  del Garrotxí de l’Any que organitza el Consell Comarcal de la Garrotxa, amb assistència de Núria Feliu.
.-  En desembre de 2006 l’escriptora i poetessa olotina Pilar Riera és premiada amb el treball CÀNDIDA PÉREZ, al VI Premi Recerca Climent Rollan, de Calafell.
.-  Segueixen els concerts a càrrec de Romero i Planagumà, incloent als mateixos pedagogia i història sobre el gènere musical del cuplet.
.-  Es constitueix legalment l’entitat –sense ànim de lucre- i es forma la primera junta oficial: President: Josep M Canals; Vicepresident: Àngel Girona; Secretari: Josep Estudis; Vicesecretària: Mª Tura Cos; Tresorera: Isabel Mallén; Gestoria – Relacions Públiques: Rocio Romero i Elisa Planagumà, amb cinc vocals.
.-  Augmenta el nombre de concerts que es realitzen pels pobles gironins.
.-  El mes de març de 2009 surt el disc CANDIDA MEMÓRIA, de quina gestió de l’edició n’han tingut cura Rocio Romero i Elisa Planagumà.
.-  El primer de maig les esmentades intèrprets  assisteixen la X Fira de Música al Carrer de Vila-seca (Auditori Josep Carreras) donant a conèixer els cuplets de Càdida i el dia 13 actuen al pati de la Diputació de Girona. .-  El mes de maig, Josep M Canals, biògraf i fundador de la Plataforma Càndida Pérez, dóna una conferència sobre la compositora a la Biblioteca Joan Oliver del barri de Sant Antoni i xerrades amb els alumnes del CEIP Ferran Sunyer, que estan fent un treball de recerca de la compositora que fundà el cuplet català, ja que la dita escola proposa que el nom de Càndida Pérez sigui el que tingui la illa de l’esmentada biblioteca.
.-  El mes de juny a Barcelona es posa el nom de Càndida Pérez a dita illa existent a la Biblioteca Joan Oliver del carrer Borrell, i se celebra una gran festa amb exposicions, cantades i l’actuació de Romero i Planagumà, amb l’assistència de les autoritats municipals de Barcelona i d’Olot.
.-  El 31 d’octubre es fa la presentació oficial del disc al Teatre Principal d’Olot, amb un magne espectacle on s’ofereix un concert d’onze cançons de Càndida Pérez, amb la intervenció –a més de Romero i Planagumà- dels músics que han actuat en la gravació del CD, obtenint un èxit clamorós.
.-  Al mes de gener es prepara un projecte pedagògic i s’elabora un dossier de recursos per a oferir als Instituts de Secundària juntament amb un taller-concert. Aquesta activitat permet fer arribar la vida i obra de la Càndida al més joves.
La perpetuïtat del record de Càndida Pérez ha de quedar palesa en un futur no molt llunyà, quan es col·locarà un monòlit al·lusiu al passatge i jardins de l’espai enjardinat existent entre el passeig de Blay i el carrer dels Dolors, espai que prendrà el nom de PASSATGE DE LA COMPOSITORA CÀNDIDA PÉREZ MARTÍNEZ.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s